Službene stranice vukovarsko srijemske županije

RoK- FOR projekt – Održivo gospodarenje šumama u cilju pružanja obnovljivih izvora energije, održive gradnje i bioproizvoda

Srijeda, 08.06.2011.


Danas je u prostorima Grada Vinkovaca održan Radni sastanak za mentoring unutar RoK-FOR projekta (Održivo gospodarenje šumama u cilju pružanja obnovljivih izvora energije, održive gradnje i bioproizvoda) u prekograničnom klasteru Hrvatska-Srbija. Sastanku su nazočili predstavnici različitih interesnih skupina i sektora iz područja korištenja šumske biomase u proizvodnji energije, te stručnjaci za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) iz Finske, koji su ujedno i zainteresirani za realizaciju Pilot projekta na bazi biomase na području Vinkovaca.

Projekt RoK-FOR ukupne vrijednosti 1,7 milijuna € financiran je od programa Kapaciteti/Regije znanja unutar Sedmog okvirnog programa EU (FP7), a okuplja 20 partnera u pet klastera baziranih na istraživanju, od čega dva prekogranična klastera: Baden-Württemberg (Njemačka), Sjeverna Karelija (Finska), Katalonija (Španjolska), Akvitanija-Baskija (Francuska-Španjolska) i Hrvatska-Srbija.

Partneri u klasteru Hrvatska-Srbija predstavnici su istraživačkih institucija (Hrvatski šumarski institut, prije Šumarski institut Jastrebarsko, te Institut za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada), lokalne uprave (Grad Vinkovci) i gospodarstva (Šumska biomasa d.o.o., tvrtka-kćer trgovačkog poduzeća Hrvatske šume d.o.o.).

Snaga konzorcija je u pristupu koji se zasniva na suradnji između istraživačkih institucija, javnih institucija i poduzeća (tzv. trostruka uzvojnica - triple helix), a cilj takvog pristupa je veća kompetitivnost i inovativnost. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osigurati financiranje novih projekata kroz zajednički akcijski plan.Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: