Službene stranice vukovarsko srijemske županije

Rješenja i intervencije za tehnološki transfer i inovacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru jugoistočnih regija

Srijeda, 15.06.2011.

Poljoprivredno-prehrambena industrija, po svojim prihodima, broju malih i srednjih poduzeća kao i po broju zaposlenih, jedan je od najvažnijih sektora gospodarstava jugoistočne Europe. Projekt TECH.FOOD nastao je iz potreba ovoga sektora s ciljem utvrđivanja zajedničkih strategija, alata i mogućnosti koji podržavaju istraživanje i tehnološki razvoj inovacija u prehrambenim poduzećima, promičući suradnju između istraživačkih tijela, institucija i poduzeća u 7 regija jugoistočne Europe.

Glavni cilj Projekta jest podržati i poboljšati konkurentnost poljoprivredno-prehrambenih poduzeća iz regija uključenih u Projekt, a u skladu sa strateškim ciljevima Lisabonskog procesa. Projekt, pod vodstvom Provincije Modena, a kroz stvaranje transnacionalne mreže odabranih regija, pružat će podršku stvaranju novih mogućnosti za inovaciju i poslovanje između regionalnih tijela i ciljnih skupina s ciljem poboljšanja kvalitete proizvoda i uvođenja učinkovitih i održivih procesa i usluga.

Realizacijom projekta doprinijet će se obnavljanju povjerenja potrošača omogućavanjem boljeg uvida u kakvoću proizvoda i povećanjem svijesti o visokoj tehnološkoj razini proizvodnje hrane što će subjektima u ovome sektoru pružiti nove metodološke i tehničko-znanstvene alate za povećanje konkurentnosti i sigurnosti proizvodnje te za omogućavanje institucijama boljeg praćenja aktivnosti tehnološkog istraživanja i pružanja podrške inovaciji.

Ova inicijativa, uz sufinanciranje Europske unije u sklopu "Programa transnacionalne suradnje u jugoistočnoj Europi", kao partnere uključuje ministarstva, provincije, lokalne vlasti i istraživačka tijela iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Madžarske, Italije, Rumunjske i Srbije. Projekt će okončati sve svoje aktivnosti u ožujku 2012.

U Austriji u Beču u sklopu TechFood projekta održana je konferencija na kojoj su sudjelovali Nikolina Lukac, savjetnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Slavica Perković, voditeljica Odsjeka za poslove Skupštine i Friedrich Jakupec, konzultant za ekonomski razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a glavne teme su bile sljedivost hrane, regionalna i lokalna poljoprivredna proizvodnja, razvoj poljoprivrednog i prehrambenog sektora, označavanje hrane, logistika i prerada poljoprivrednih proizvoda.Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: