Službene stranice vukovarsko srijemske županije

9. Natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Petak, 15.07.2011.


Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Udruga natjecatelja u oranju i Hrvatska poljoprivredna komora organizirali su 9. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije koje je održano 16. srpnja 2011. na parceli PZ Jankovci u Starim Jankovcima.
Natjecatelji, njih 15, tako je imalo priliku pokazati ono najbolje od svog umijeća, 11-torica su se natjecala u kategoriji plugova ravnjaka, a četvorica u kategoriji plugova premetnjaka.
Nakon svečanosti otvaranja natjecanja te startanja za oranje prvih brazdi i oranja, proglašeni su pobjednici i podijeljene su nagrade najboljim oračima, a uručio ih je ispred Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tugomir Majdak ujedno i dopredsjednik Svjetske udruge orača i dopredsjednik Hrvatskog odbora za natjecanje orača. Svjetska oračka organizacija - World Ploughing Organization (WPO) pokrenula je davne 1953. godine prvo organizirano natjecanje. Od tada se svake godine bilježi sve veći interes za sudjelovanjem, posebice poljoprivredno razvijenih zemalja.
Prvo mjesto u kategoriji  plugova ravnjaka osvojio je Marijan Knežević iz Otoka, drugo Luka Matajić iz Drenovaca, a treće Zlatko Polančec iz Rajevog Sela. U kategoriji plugova premetnjaka Josip Vinković iz Bošnjaka osvojio je prvo mjesto, drugi je bio Dubravko Blašković iz Tovarnika, a treći Franjo Zetović iz Retkovaca.
Deveto natjecanje orača Republike Hrvatske održati će se u Karlovcu, Karlovačka županija, na kome pravo sudjelovanja imaju po dva prvoplasirana natjecatelja iz svake kategorije iz županija na kojima su održana županijska natjecanja u oranju.Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: