Službene stranice vukovarsko srijemske županije

Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na 8. Otvorenim danima europskih regija i gradova i 3. Dunavskoj konferenciji „Budućnost Podunavlja“ u Bruxellesu, 4. – 7. listopada 2010.

Petak, 08.10.2010.


Predstavnici Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja, Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara sudjelovali su na manifestaciji Open Days u suorganizaciji Odbora regija i Europske komisije te 3. Dunavskoj konferenciji „Budućnost Podunavlja“ u Predstavništvu Baden – Württemberga u Bruxellesu u sklopu koje se Vukovarsko-srijemska županija predstavila po treći put.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije održalo je 4. listopada 2010. g. radni sastanak s hrvatskim veleposlanikom pri Kraljevini Belgiji, Borisom Grigićem, gdje su istaknuti projekti Vukovarsko-srijemske županije s Flamanskom vladom te su naglašene daljnje mogućnosti bilateralnih projekata koji bi mogli biti financirani u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dogovorena je neposredna suradnja s veleposlanstvom kada je riječ o bilateralnim izvorima financiranja te pomoć u kontaktima s potencijalnim projektnim partnerima.

Istoga dana otvoren je Ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu. Tom je prigodom župan Nikola Dobroslavić službeno otvorio Ured Dubrovačko- neretvanske županije koji bi trebao olakšati pristup europskim fondovima i omogućiti bolju povezanost Županije s institucijama Europske unije. Nakon otvaranja Ureda upriličen je i svečani prijem koji je okupio 80-ak uzvanika, među kojima su bili voditelj hrvatske misije pri EU veleposlanik Branko Baričević, hrvatski veleposlanik u Belgiji Boris Grigić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Đjurašić,  saborske zastupnice  Dubravka Šuica i Marijana Petir, predstavnici županija RH te predstavnici Europske komisije, diplomatskog zbora, gospodarstvenici i Hrvati koji obnašaju različite dužnosti u Bruxellesu.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u utorak, 5. listopada 2010. godine u Bruxellesu na press-panelu u Europskoj komisiji o Dunavskoj strategiji. Na press-panelu sudjelovali su također povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn, slovački potpredsjednik vlade i ministar za promet i telekomunikaciju Jan Figel’, zamjenica bugarskog ministra za regionalni razvoj i javne radove Lilyana Pavlova, povjerenica mađarske vlade za Dunavsku strategiju Etelka Barsi-Pataky, bavarska ministrica za savezne i europske poslove Emilia Müller, te ministar za europske poslove Baden-Württenberga Wolfgang Reinhart.
Državni tajnik Andrej Plenković govorio je o sudjelovanju Hrvatske u procesu elaboriranja Dunavske strategije, s ciljem naglašavanja podunavske dimenzije Hrvatske te realizacije konkretnih projekata i suradnje s drugim partnerima. Posebno je istaknuo značaj Dunavske strategije za što tješnje uključivanje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u različite oblike međunarodne i prekogranične suradnje, a u svjetlu poratne obnove Hrvatskog podunavlja i njegovog gospodarskog i socijalnog razvoja. Podsjetivši na pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu, naglasio je da su nadležni hrvatski resori u izradi Akcijskog plana predložili projekte iz područja prometa, zaštite okoliša, energetike, poduzetništva,kulture,turizma i civilnog društva.

Do kraja godine Europska komisija predstavit će nacrt Strategije i Akcijskog plana a njihovo usvajanje očekuje se na Europskom vijeću u lipnju 2011. na kraju mađarskog predsjedanja Europske unije za vrijeme kojeg Hrvatska očekuje završetak svojih pristupnih pregovora.

5. listopada 2010. g. predstavnici Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali su na Briefing doručku – European Enterprise Award u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Tom prigodom Marko Curavić, voditelj Odjela za poticanje poduzetništva u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju Europske komisije održao je prezentaciju „Izvrsnost u poticanju poduzetništva na regionalnoj razini – Najbolje politike i prakse u natječaju za Europske nagrade za poduzetništvo“. Cilj i svrha ove prezentacije bio je prisutnim županijama najaviti uključivanje Republike Hrvatske u ovu inicijativu u 2011. g. Osnovna načela natječaja Europske nagrade za poduzetništvo su priznanja i nagrade za izvrsnost u poticanju poduzeća i poduzetništva, posebice na regionalnoj razini, to nije samo natječaj nego također služi podizanju svijesti i slavljenju uspješnih inicijativa. Cilj je predstaviti i podijeliti s upravama iz drugih europskih država i regija dobre primjere politika i praksi za poticanje poduzetništva. Kontakt točka za natječaj Europske nagrade za poduzetništvo biti će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Nakon ove prezentacije izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije održalo je radni sastanak s Brankom Baričevićem, veleposlanikom Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Na sastanku je bilo razgovora o statusu pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, posebice poglavljima 22-Regionalna politika i 11-Poljoprivreda i ruralni razvitak te naporima koji se ulažu kako u Bruxellesu tako i u Hrvatskoj radi pripreme za članstvo. Bilo je riječi i o novinama koje uvodi Zakon o regionalnom razvoju i Strategija regionalnog razvoja RH, IPA programu, pripremi projekata za Strukturne i Kohezijski fond, te značaju sudjelovanja županije na manifestaciji Open Days i kontinuitetu rada na Dunavskoj strategiji. Veleposlanik Baričević istaknuo je važnost što veće prisutnosti u Bruxellesu, a posebice kroz rad Regionalnih predstavništava gdje se mogu očekivati višestruke koristi za regionalnu i lokalnu razinu. Na samom sastanku najavljeno je i održavanje konferencije u Vukovaru koja bi se trebala održati u proljeće 2011. u svjetlu donošenja Dunavske strategije.

U večernjim satima 5. listopada 2010. upriličeno je svečano otvorenje 3. Dunavske konferencije „Budućnost Podunavlja“, koja se održavala 5. – 6. listopada u predstavništvu njemačke pokrajine Baden-Württemberg pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Vukovarsko-srijemska županija tom se prigodom po treći puta uspješno predstavila na prezentacijskom štandu na tzv. „Dunavskoj tržnici“ svojim kulturnim bogatstvom te autohtonim gastronomskim i enološkim proizvodima, a izaslanstvo je u etno kreacijama privuklo značajan broj posjetitelja.

U srijedu 6. listopada 2010. g., državni tajnik za europske integracije  i nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Andrej Plenković održao je govor na plenarnom zasjedanju 3. Dunavske  konferencije.

Na konferenciji, koja je održana u suradnji s Dunavskom mrežom u Bruxellesu, uz državnog tajnika izlaganja su održali i ministar za savezna, europska i međunarodna pitanja Baden-Württemberga Wolfgang Reinhart, predsjednica Odbora za regionalnu politiku Europskog parlamenta Danuta Hübner, potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije i nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Božidar Đelić, te bugarski ministar za regionalni razvoj i javne radove Rosen Plevneliev

Govoreći o sudjelovanju Hrvatske u raznovrsnim dunavskim inicijativama, državni tajnik Plenković istaknuo je ulogu Baden-Württemberga u uključivanju Hrvatske u Dunavsku mrežu. U svjetlu budućeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji, naglasio je važnost Europske kohezijske politike i programa teritorijalne suradnje u promicanju same ideje europskih integracija među zemljama koje teže k članstvu u EU. U tom pogledu, izdvojio je važnost Dunavske strategije za Hrvatsko podunavlje koje je pretrpjelo značajna ratna razaranja i unutar koje Hrvatska prepoznaje nove mogućnosti za razvoj tog područja. To se prije svega odnosi na plovnost Dunava, zaštitu okoliša i prevenciju od poplava, na gospodarsku suradnju, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te bolju energetsku povezanost, kao i na kulturnu suradnju, promicanje turizma i jačanje civilnog sektora.
Državni tajnik ocijenio je da minama zagađena područja Hrvatskog podunavlja predstavljaju izazov ne samo za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju i samu Hrvatsku, već i za širu podunavsku regiju, ukoliko se želi postići prosperitet dunavskog sliva u cijelosti.

 

Osim plenarnog dijela konferencije 6. listopada u suradnji s Dunavskom mrežom i Uredom Panonske Hrvatske iz Bruxellesa, predstavnici Republike Hrvatske održali su svoja izlaganja pod tematskim radionicama spomenute konferencije kako slijedi:

  • Radionica A „Zaštita okoliša, voda i prevencija rizika“

Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, kao VIP govornik iz publike

  • Radionica B „ Poboljšanje povezivosti – energija i transport“

Krešimir Ivančić, načelnik Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, koji je kao panelist održao prezentaciju „Razvoj unutarnjih plovnih putova u Panonskoj regiji“

Zvonimir Čordašić, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST, kao VIP govornik iz publike

  • Radionica D „ Ukrajina: izgradnja snažnih regionalnih poveznica u Podunavlju“

Gabrijela Žalac, v.d. pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja Vukovarsko-srijemske županije, koja je kao panelist održala prezentaciju „Prekogranična i transnacionalna suradnja na regionalnoj razini – hrvatska iskustva“

Sve radionice bile su iznimno popraćene, a pratili su ih također i djelatnici Stalne misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji te Veleposlanstva RH pri Kraljevini Belgiji. Ovogodišnje predstavljanje Vukovarsko-srijemske županije na Dunavskoj konferenciji iznimno je važno zbog skorog usvajanja Dunavske strategije.

U večernjim satima po završetku konferencije upriličen je prijem u Uredu Panonske Hrvatske u Bruxellesu te Istarska gastronomska večer koja je održana u Flamanskom parlamentu, a što je bila prigoda za druženje svih hrvatskih delegacija koje su za vrijeme manifestacije Open Days boravile u Bruxellesu.

 

 Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: