Službene stranice vukovarsko srijemske županije

2011. godina - Međunarodna godina šuma

Srijeda, 26.01.2011.


U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, u Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, održan je sastanak na temu 2011. godina - Međunarodna godina šuma.

Sastanku su nazočili predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Upravnog odjela za školstvo, kulturu i šport, Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko Centra za nizinske šume Vinkovci, HAZU Vinkovci, Hrvatskih šuma d.o.o. Uprave šuma Podružnice Vinkovci, Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci, OŠ „A. G. Matoš“ Vinkovci i Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti VSŽ.

Republika Hrvatska je od samih početaka aktivno uključena u rad Foruma za šume Ujedinjenih naroda (UNFF-a). U svrhu pojačavanja napora koji će promovirati održivo gospodarenje šumama te njihov razvoj i  očuvanje diljem svijeta,  Republika Hrvatska je svojom inicijativom na 5. zasjedanju UNFF-a u svibnju 2005. godine, pokrenula proceduru za proglašenje 2011. godine Međunarodnom godinom šuma, nastojeći tom gestom ukazati na visoku razinu poštovanja prema šumskim ekosustavima i njihovoj važnosti za opstanak planete. Tijekom svog 6. zasjedanja, a slijedom inicijative koju je pokrenula RH, u veljači 2006. godine, UNFF je izglasao prijedlog da se putem Ekonomsko-socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda pozove Generalna skupština UN-a za proglašenje 2011. godine Međunarodne godine šuma.   

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a broj 61/193 od 20. prosinca 2006. godine proglašena je  2011. godina Međunarodnom godinom šuma.  

Sve države članice pozivaju se da tijekom 2011. godine na međunarodnoj i nacionalnoj razini sudjeluju i organiziraju niz događanja i aktivnosti kojima bi se obilježila  Međunarodna godina šuma, a sve zajedno s ciljem širenja svijesti i edukacije javnosti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju cijeloj planeti te svim segmentima čovjekova života. Prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma veliki naglasak se mora dati održivom gospodarenju šumama kao potrebnom temelju svih ljudskih aktivnosti. 

Vukovarsko-srijemska županija, kao županija sa izuzetnim šumskim potencijalom i stoljetnom tradicijom šumarstva na ovim područjima, se slijedom gore navedenoga želi aktivno uključiti u obilježavanje Međunarodne godine šuma te je stoga sastanak i sazvan, kako bi se dogovorili oko inicijativa i događanja u godini koja je ispred nas.

Svi sudionici sastanka pozdravili su predloženu inicijativu te su aktivno putem mnogih ideja i prijedloga sudjelovali u raspravi koja je uslijedila. Između ostaloga, naglašena je  ekonomska važnost šuma za Slavoniju, ali se govorilo i o šumi kao inspiraciji za mnoga ujmetnička djela, važnost koju šuma ima u očuvanju biološke raznolikosti te današnja važnost zaštite šuma kao najsloženijeg ekološkog sustava na Zemlji.

Zaključeno je kako će se središnji dio obilježavanja 2011. godine – Međunarodne godine šuma u Vukovarsko-srijemskoj županiji održati u svibnju na znanstveno-stručnom skupu, kojem će prethoditi, ali i slijediti brojne manifestacije edukativnog karaktera zauzećem osnovnih i srednjih škola naše Županije.Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: