Službene stranice vukovarsko srijemske županije

Župan Božo Galić primio izaslanstvo Srednjobanatskog upravnog okruga

Ponedjeljak, 04.04.2011.

Župan Božo Galić sa suradnicima primio je u Vukovaru izaslanstvo Srednjobanatskog upravnog okruga.

Razgovori su vođeni s načelnicom Srednjobanatskog upravnog okruga Tanjom Dulović, zamjenikom gradonačelnika grada Zrenjanina za projekte i investicije Predragom Stankovom, predsjednikom općine Žitište, Draganom Milenkovićem, pomoćnikom predsjednika općine Žitište Draganom Milićevom i Ljiljanom Popović, direktoricom Radio Zrenjanina, dok su uz župana Galića sastanku nazočili zamjenici župana Đorđe Ćurčić i Željko Cirba, savjetnik župana za prekograničnu suradnju Jovan Ajduković, načelnik Općine Borovo Rado Bosić, direktor Agencije za razvoj HRAST d.o.o. te predstavnice Upravnog Odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj v.d. pročelnica Gabrijela Žalac i zamjenica pročelnice Marina Sekulić.

Cilj uzvratne posjete ovog okruga bio je povezivanje dviju regija, jačanje suradnje na svim područjima od gospodarstva, turizma, poljoprivrede, kulture i športa, a namjera je suradnju usmjeriti na promicanje održivog gospodarskog i društvenog razvoja, jačanje malog i srednjeg poduzetništva, zajednički rad na rješavanju zajedničkih izazova kao što su zaštita okoliša, prirodno i kulturno naslijeđe te promicanje zajedničkih aktivnosti malih razmjera koje uključuju lokalno stanovništvo.

Također se razgovaralo  o suradnji između razvojnih agencija točnije Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. i Regionalne razvojne agencije zadužene za sva tri Banatska okruga čijom bi se suradnjom izgradili kapaciteti  lokalnih i regionalnih institucija za upravljanje EU programima, omogućio prijenos znanja i iskustava te priprema za upravljanje budućim transnacionalnim i međuregionalnim programima u okviru cilja 3 – teritorijalne suradnje kao Strukturnih instrumenata Kohezijske politike EU.

Budući da ove dvije regije ne nalaze neposredno utemeljenje u IPA prekograničnoj suradnji Hrvatska – Srbija, dogovoreno je da se suradnja temelji na budućoj EU Dunavskoj strategiji koju izrađuje Europska komisija, a koja je šire koncipirana od same prekogranične suradnje, a dvije regije ovdje vide zajednički interes u programima transnacionalne i međuregionalne suradnje koji će tek biti na raspolaganju.Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: