Službene stranice vukovarsko srijemske županije

Održan znanstveno-stručni skup "Međunarodna godina šuma"

Četvrtak, 19.05.2011.


Drugog dana obilježavanja Međunarodne godine šuma, u prepunoj Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je danas održan znanstveno-stručni skup posvećen šumi. Na skupu su izlagali istaknuti znanstvenici i stručnjaci koji su publici nastojali približiti spoznaju o šumi, prvenstveno kao ekosustavu koji pruža brojne koristi, a tek potom kao izvoru drvne sirovine.

Skup je u ime župana Bože Galića otvorio i prisutne pozdravio zamjenik župana Mato Golubičić koji je istaknuo višestoljetnu povezanost ovih prostora sa šumom, te je naglasio kako se Vukovarsko-srijemska županija kroz Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj od početka vrlo aktivno uključila u obilježavanje Međunarodne godine šuma, okupivši sve institucije, ustanove i udruge koje se izravno ili posredno bave šumama i šumarstvom.

Zvonimir Mišić, voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci izrazio je zadovoljstvo što je šuma središnji motiv i razlog okupljanja svih nazočnih. Istaknuo je dugu povijest organiziranoga bavljenja šumarstvom na ovim prostorima, čak 240 godina uređivanja slavonskih šuma i 140 godina organiziranoga gospodarenja temeljem detaljnih šumarskih propisa u osnovama gospodarenja.

 

Prezentacije koje su nakon toga uslijedile su:

 

- „Šuma kao nezaobilazan čimbenik za kvalitetan život čovjeka“, akademik Slavko Matić, HAZU

-  „Šume u Hrvatskoj“, prof. dr. sc. Igor Anić, član suradnik HAZU

-  „Slavonska šuma Josipa Kozarca - književni ili znanstveni opis“, prof. dr. Anica Bilić, HAZU Vinkovci

- „Obnova šuma hrasta lužnjaka u UŠP Vinkovci“, Darko Posarić, dipl. ing., Hrvatske šume d.o.o. UŠP Vinkovci

- „Općekorisne funkcije šuma s naglaskom na ekološku“, Vesna Ančić Tunuković, dipl. ing. i Ljerka Dekanić, dipl. ing., Hrvatske šume d.o.o. UŠP Vinkovci

- „Iskorišćivanje šumskih resursa“ Tomislav Županjac, dipl. ing., Hrvatske šume d.o.o. UŠP Vinkovci

- „Obnova i uzgajanje šuma vrba i topola uz Dunav te obnova i uzgajanje sastojina crnoga oraha“, mr. sc. Željko Mayer, Hrvatske šume d.o.o. UŠP Vinkovci

- „Obilježavanje Međunarodne godine šuma – integracijski projekt osnovnih i srednjih škola“, Ozrenka Meštrović, prof. i Dario Dragun, prof., OŠ „A. G. Matoš“ Vinkovci.

 

U samoj Velikoj vijećnici i holu ispred otvorena je i izložba „Šuma okom šumara“ koju je predstavio Oliver Vlainić, dopredsjednik Hrvatskog šumarskog društva. Riječ je o izložbi koja je bila postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku u veljači ove godine u povodu Međunarodne godine šuma. Šumaru, istaknuto je između ostaloga, šuma nije samo mjesto rada, već njegova ljubav i život, a fotografija je šumarima jedan od načina da na jedinstven način i preko različitih motiva, izraze svoj osjećaj i divljenje o šumi.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 27. svibnja uz prethodnu najavu u samoj Županiji.Povratak na naslovnu stranicu


Arhiva novosti: