Službene stranice vukovarsko srijemske županije

Institut der regionen europas

Institut regija Europe (IRE) je ekonomska i znanstvena institucija sa sjedištem u Salzburgu, Austrija. Dio je neprofitne, privatne zaklade osnovane u jesen 2004. godine. Osnivanjem IRE stvorena je nadnacionalna i politički neovisna ustanova koja se bavi temama jačanja uloge regija i jedinica lokalnih samouprava u proširenoj Europi – i na temelju budućeg Europskog ustava - razmjenom informacija, rješavanjem problematike, a naglasak stavlja na korištenje gospodarskih potencijala regionalne, ali i prekogranične suradnje europskih regija.

 

Važan segment čini umrežavanje regija, jedinica lokalne samouprave i drugih područja iz javnog sektora kao i gospodarstva u ostvarenju njihovih interesa. Ovo se prije svega odnosi na nove države članice, ali i na zemlje kandidatkinje za ulazak u EU, odnosno na zemlje koje žele steći taj status.

           

Pri IRE-i je osnovana „Udruga za poticanje Instituta regija Europe (IRE)“ sa sjedištem u Beču, a čije se djelovanje proteže na područje cjelokupnog europskog kontinenta. Svrha neprofitnog djelovanja Udruge je osnivanje i poticanje IRE, organizacija svih gospodarskih, pravnih i ostalih zahtjeva povezanih s osnivanjem IRE, uspostavljanje kontakata uspostavljanje i poticanje odnosa sa sličnim organizacijama, organizacija raznih manifestacija te podrška studentima i ostalim kvalificiranim osobama za istraživačku djelatnost i drugu znanstvenu djelatnost uključujući popularno-znanstvene djelatnosti. Opća svrha Udruge stoga je pronalaženje donatora i članova kako bi Institut regija Europe bio međuregionalno što šire zastupljen. Na taj bi se način prije svega trebala stvoriti mreža informacija za teritorijalne jedinice, poduzeća ali i za privatne osobe u regijama.

 

Članovi i promicatelji Instituta regija Europe  s jedne strane su – pored Republike Austrije – europske regije (Istra, Gornja Austrija, Tirol, Bavarska, Južni Tirol,…) a s druge strane važna gospodarska poduzeća. Skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela je na 26. sjednici održanoj  20. prosinca 2007. godine Odluku o pristupanju Institutu europskih regija. Županija u potpunosti sudjeluje u radu IRE kao i na godišnjoj Konferenciji europskih regija koja se svake godine održava u kolovozu u Salzburgu.