Službene stranice vukovarsko srijemske županije

Šport/zabava

 

LOV

Prostor od 70 ha šume od kojih su većina hrastove šume zalog je uvijek prisutnih lovačkih želja za lovom baš u ovom kraju. Loviti divlju svinju, jelena ili srnu u najvećoj šumi hrasta lužnjaka u ovom dijelu Europe neponovljiv je doživljaj. Jelen lopatar iz lovišta Ilok sa 209,22 CIC točke još uvijek je prvi i najjači trofej među najtrofejnijom divljači u Hrvatskoj. Lovci na sitnu divljač ovdje će pronaći fazana, šljuku, patku, prepelicu, gusku i zeca. Nakon lova odmor se nudi u lovačkim kućama, a nova snaga pronalazi u ukusnim slavonsko - srijemskim gastronomskim užitcima.

Hrvatske šume
gdin. Franja Jovanovac
Tel: +385 (0)32 331 655

.

RIBOLOV

Na području Vukovarsko - srijemske županije djeluje 51 Športsko - ribolovna udruga, a gospodare s ukupno 4 700ha otvorenih voda (oko 380km toka vode). Ovaj se Savez jedini u Hrvatskoj koji ima gospodarenje na dva sliva: Save i Dunava. U sliv rijeke Save pripadaju rijeke Bosut, Berava, Brežnica, Spačva i Studva. Moguće je loviti slijedeće vrste ribe: šaran, som, smuđ, štuka, kečiga i ostale autohtone vrste: deverika, jaz, linjak, pravi karas i ostala bijela riba.
Posebnost u Vukovarsko - srijemskoj županiji su VIROVI. Virovi su voda stajačica koja prima vodu iz Spačve i u Virovima se nalaze sve vrste riječne ribe. Najatraktivniji su u jesen za lov štuke na živi mamac i na blinkanje. Ribolov je dozvoljen i iz čamca i s obale, ali samo uz eko motor i uz položen ispit.

KONTAKT:
Županijski ribolovni savez
Duga 24
32100 Vinkovci
Tel: +385 (0)32 316 336

RIBOČUVARI:
Nikola Marinković
Mob: +385 (0)98 348 322

Kornelije Kovač
Mob: +385 (0)98 903 11 66


REKREACIJA

Biciklističke staze

Dvije su biciklističke staze u Vukovarsko - srijemskoj županiji. Jedna vodi od Vukovara prema Iloku po međunarodnoj Ruti Dunav, a druga je biciklistička staza Vinkovaca i okolice.

Biciklistička staza Vinkovaca i okolice
NamIjenjene su vožnji brdskim biciklima ili kvalitetnim turističkim biciklima, a radi različitih vrsta podloga (makadam, zemlja, šljunak, trava i asfalt). Tri su biciklističke staze: plava, crvena i žuta. Zajednička im je polazna točka, a to je most na Bosutu u središtu Vinkovaca, a razlikuju se svojom duljinom, a i zahtjevnošću. Plava staza duga je 19 km i vodi od Vinkovaca prema naselju Borinci, pa do Antinog stana u Ivankovu i nazad u Vinkovce. Crvena staza duga je 15km, također kreće iz Vinkovaca u pravcu Nove brane, kanala Bazjaš, do šume Kunjevci i nazad do središta Vinkovaca. Žuta staza je najdulja, 21 km. Od središta Vinkovaca se kreće prema izletištu Sopot i stanu Sopot, prema mjestu Rokovci, potom do šume Kunjevci i nazad u Vinkovce.

Ruta Dunav
Biciklistička staza uz Dunav vodi od Vukovara do Iloka i duga je oko četrdesetak kilometara. Između fruškogorskih obronaka punih vinove loze staza vodi srijemskim mjestima, a u gotovo svakom se nalazi makar jedan spomenik ili crkva vrijedni vašeg zaustavljanja. Polazna i završna točka su Bike&Bed smještaji, hotel «Lav» u Vukovaru i hotel «Dunav» u Iloku.

Ruta Srijem
Ruta Srijem spaja južni dio županije s Rutom Dunav, a ujedno spaja i Rutu Dunav sa Savskom rutom. Počinje u Vinkovcima te nastavlja prema mjestima Andrijaševci, Cerna, Gradište, Bošnjaci, Vrbanja, Gunja, Drenovci, Privlaka, Nijemci, Tovarnik te preko Nuštra i Bogdanovaca završava u Vukovaru.


Šetnice

U Vukovarsko - srijemskoj županiji uglavnom su uz rijeke i unutar mjesta. Najveća uređena šetnica je u gradu Vinkovcima i vodi od središta mjesta do izletišta Sopot. Duga je oko 4km i cijelim svojim putem vodi uz rijeku Bosut. Uz šetnicu su uređena odmorišta, jednim, dužim dijelom rasvjeta, a i pravilno je označena. U Vinkovcima je još jedna, kraća šetnica, ali Vinkovčanima vrlo draga. Šetalište Dionizija Švagelja u samom središtu grada uz rijeku Bosut omiljeno je mjesto izlazaka Vinkovčana svih generacija. Nakon njezina uređenja postala je nezaobilazno mjesto i svih posjetitelja koji žele vidjeti i osjetiti grad na Bosutu. Šetnja gradskim parkom Lenije je gotovo kao šetnja manjom šumom. U samom središtu grada, duga oko kilometra, šetnica u Lenijama je ugoda u samom srcu grada.
Šetalište uz Dunav u Vukovaru najbliže približava prelijepom Dunavu. Ako želite upoznati Dunav pogledom, mirisom i osjetom, ovo je najljepše mjesto da to učinite. U središtu grada, uz hotel «Dunav» i pristanište turističkih brodova šetnica vodi i do ušća Vuke u Dunav.
Uz Dunav je još jedna šetnica, ona u Iloku. Uređena, osvijetljena i cvjetna iločka, dunavska šetnica nije duga, ali je lijepa i ugodna. Njome možete proći ili samo do nje doći i sjesti i uživati. Ispred vas će biti Dunav, a iznad vas stari grad, njegova crkva i zidine. Iločka šetnica posebno je mjesto uživanja u prirodi i gradu. Želite li prošetati uz Savu, pođite u Županju. Šetnica duga oko 3km vodi nasipom od Čardaka, odnosno Zavičajnog muzeja, preko izletišta Poloji, pa sve do županjske Sladorane.


ZRAČNO PRISTANIŠTE SOPOT

U neposrednoj blizini grada Vinkovaca, svega 5km od jugozapadno, nalazi se Zračno pristanište "SOPOT". Odlično održavana i drenirana poletno - sletna staza sa travnatim pokrovom, upotrebljiva cijele godine. Staza je duga 808 m s još dva pretpolja po 250m i osigurava pouzdan prihvat zrakoplova do 5 700kg MTOW. Zračno pristanište posjeduje hangar za prihvat i smještaj letjelica, kontrolni toranj opremljen radio - vezom kao i vlastitom meteo-postajom, društvenim prostorijama, snack-barom, telefonom i faxom, a u neposrednoj blizini je i nekoliko stilski različitih turističko - ugostiteljskih objekata s mogućnošću noćenja i prehranom. Osim letačko - sportskih sadržaja, Zračno pristanište "SOPOT" omogućuje organiziranje i drugih rekreativnih aktivnosti kao što su jahanje, drenažni golf, ribolov na rijeci Bosut, lov u obližnjim spačvanskim hrastovim šumama, seoski turizam i slično. Tradicionalno gostoljubivi ljudi i pitom krajolik, neponovljivi kulinarski specijaliteti, originalna tamburaška glazba i bogatstvo folklora, učinit će i najkraći boravak u ovom kraju nezaboravnim.

Zračno pristanište "SOPOT" - TEHNIČKI PODACI
Zemljopisne koordinate N - 45° 15˘ 06,7˘˘
E - 18° 45˘ 35,7˘˘
Pravac PSS-a 04/22
QNH 83,39
Radi frekvencija: 123,500 MHz/AM/
Radno vrijeme: po najavi
Tel/fax: + 385 (0)32 356 922
Mob: +385 (0)98 875 922
+385 (0)91 254 7907
Operator:
Zrakoplovni klub "Vrabac"
Aerodrom "Sopot" bb
32100 Vinkovci